april 2017

29aprAll Day31oktArkitektens hantverk – en installation av Alexis PontvikStudion, plan 4(All Day) Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Idén till utställningen kom till under de första samtalen om stipendietävlingen och utställningen Den Tänkande Handen i utställningsnämnden på Konstakademin, ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och KA. Den visar ett brett spektrum av handritade arkitektritningar som tillkom mellan 1980 till 1995, på Pontviks kontor, tillsammans med de verktyg som användes under utförandet.

Urvalet av ritningar är spretigt; dess fokus är inte på projektens arkitektoniska kvalitéer utan på hur rittekniken utvecklades med olika verktyg och hur reproduktionsmedel påverkade rittekniken. Idén med installationen är inte heller att se tillbaka på äldre tekniker, arbetsmetoder och dess resultat som nostalgiska förebilder, utan att istället inspirera till funderingar kring skillnader och komplementära möjligheter till formgivningsarbetet idag.

I utställningstexterna Skissen och Ritningen resonerar Pontvik kring ritandets processer, konventioner, verktyg och villkor. Den kreativa potentialen av skissandet ser Pontvik som ett komplement i dagens analoga formgivning.

Alexis Pontvik, arkitekt SAR/MSA R.I.B.A är ledamot av Kungl. Akademien för de fria konsterna. Praktiserande arkitekt och professor i stadsbyggnad vid KTH, utbildad på HBZ, Bern, Staatliche Kunstakademie Düsseldorf och Architectural Association i London. Egen praktisk verksamhet, Pontvik Arkitekter AB, arkitektur och stadsbyggnad.