augusti 2020

29aug(aug 29)12:0030(aug 30)16:00Förhandsvisning: Helena Hernmarcks bildvävnad Maple TreeHörsalen12:00 - 16:00 (30) Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Alice Lund Textilier visar Helena Hernmarcks bildvävnad Maple Tree inför leverans till Hudson Yards, New York. Den 29-30 augusti visas vävnaden i Hörsalen på Konstakademien för att sedan skickas till sin upphängningsplats på Manhattan.

OBS! På grund av rådande situation krävs föranmälan, maila önskad tid till frida@alicelund.se

Konstverket är en del av en offentlig utsmyckning till en lobby i en skyskrapa, som ligger i det nybyggda området Hudson Yards på Manhattan. Ett av de största privata byggprojekten i amerikansk historia. Beställningen i sin helhet består av två uppsättningar bildvävnader, för både vägg och tak. Där uppsättningen Flowers och Maple Tree växelvis kommer visas under året.

Väverskorna Ebba Bergström och Tova Vibrandt har tolkat Helena Hernmarcks skisser Flowers och Maple Tree vid vävstolen på Alice Lund Textiliers ateljé. Bildvävnaden Maple Tree är den fjärde delen i verket, alla utförda i Hernmarcks speciella trompe l’œil vävteknik. Varje vävnad har tagit över nio månader att utföra. Den småskaliga förlagan översätts till en monumental bildvävnad med hjälp av handvävningens djupgående process. Väverskan väljer varje tråd och varje färg med omsorg. Den monumentala skalan i samspel med intimiteten i handens närvaro ger ett unikt uttryck.

Alice Lund Textilier har verkat för handvävning och textil konst i över 80 år, sedan 2012 är Frida Lindberg konstnärlig ledare och ägare. Ateljén arbetar för att aktualisera och utveckla den textila konstens roll i samtiden. Det görs med historien som redskap och handvävning som metod. I ateljén i Borlänge tillverkas mattor, textil konst och kyrkliga textilier för privat och offentlig miljö över hela världen. Ateljéns arkiv med tusentals skisser från 1930-talet fram till idag är också en viktig beståndsdel av verksamheten – både som inspiration för arbetet i vävstolarna och för forskning.

Helena Hernmarck har arbetat med monumental textil konst för offentlig miljö i över femtio år, ofta i samarbete med kända arkitekter. I den fritt experimenterande amerikanska textilkonsten är hon unik genom att hålla fast vid och vidareutveckla sitt svenska textilarv; traditionella vävtekniker och berättande bildvävar. Sedan 1975 har Helena samarbetat med Alice Lund Textilier och ateljén har vävt över 25 stora bildvävnader genom åren. För ateljén har beställningen till Hudson Yards varit en möjlighet att fortsätta kunskapsöverföringen till nya väverskor, uppdraget har sysselsatt två väverskor i närmare fyra år.