november 2019

21nov18:0020:00INGEGERD RÅMAN ”Formgivaren och rummen – ett samtal om fem rum mellan Ingegerd Råman och Joanna Zawieja”Hörsalen18:00 - 20:00 Typ av Arrangemang:Föreläsningar

Info

Föreläsningen börjar 18:00 i Hörsalen.
Mingel med dryck från 17.30 i kaféet på plan 2.
Arrangör Stockholms Arkitektförening genom Tove Dumon Wallsten och Ingegärd Gyllenswärd.
Ingen förhandsbokning, fri entré.

Ingegerd Råman föddes 1943, i Stockholm. Hon studerade på Capellagården under Carl Malmsten och senare på Konstfack, Stockholm. Under ett år studerade hon även keramisk kemi i Faenza, Italien. 1967 grundade hon sin keramiska verkstad invid sitt hem i Skåne.

Jämsides med keramik, har Ingegerd Råman även haft en lyckad karriär som glasformgivare. Hon arbetade för Johansfors glasbruk 1968 – 1972 och anslöt senare till Skrufs glasbruk, när det återtogs i bruk 1981. Under slutet av 1990-talet började hon att arbeta med Orrefors och var under de kommande 13 åren, en av de mest erkända svenska glasformgivarna.

Ingegerd Råman har tilldelats professorstitel av den svenska regeringen, och Prins Eugen Medaljen, för framstående konstnärlig verksamhet, av H.M. Konung Carl XVI Gustaf, samt även tilldelats Stockholms Stads Kulturpris 2016 och S:t Eriks-medaljen 2018. Hon har också ett flertal gånger tilldelats utmärkelsen Utmärkt Svensk Form för sina arbeten främst inom keramik och glas.

Utöver sitt arbete som keramiker och formgivare har hon arbetat med arkitekt Gert Wingårdh på ett flertal projekt, bland andra Sveriges Ambassad i Washington och Aula Medica vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Just nu pågår deras gemensamma arbete med Liljevalchs i Stockholm.
Ingegerd Råman är idag en av Sveriges mest välrenommerade formgivare.

Joanna Zawieja arbetar som arkitekt i gränslandet mellan konst, arkitektur och stadsbyggnad. Sedan 2014 ansvarar Zawieja för stadsbyggnadsprojekt på Statens Konstråd. Hon är också verksam som arkitekturkritiker och föreläsare.

Fotograf: Ola Hollsten