oktober 2020

24okt16:0018:00Innan flykten Uppsala KammarsolisterKonstakademiens hörsal16:00 - 18:00 Typ av Arrangemang:Konsert

Info

Konsert: Innan flykten

Uppsala Kammarsolister
Lördag 24 oktober kl 16.00 
Biljettpriset är 220 kr. 
>> Köp biljett här 

Gäst: Erik Wahlgren, cello
Béla Bartók: Stråkkvartett nr 1
Erich Wolfgang Korngold: Stråksextett i D-dur op. 10

I Béla Bartóks tidiga verk hörs inspiration från både Strauss och Debussy, så också i hans första stråkkvartett från 1908. En vacker, rytmisk och omväxlande kvartett.

Erich Wolfgang Korngolds fantastiska Stråksextett från 1914 är något av en favorit för Uppsala Kammarsolister. Den har funnits på repertoaren vid flera tillfällen.

Sextetten är komponerad i senromantisk stil av en blott 17-årig tonsättare. Senare i livet emigrerade Korngold till USA, där han bland annat kom att bli en uppskattad filmmusikmakare i Hollywood. Extra roligt är att Uppsala Kammarsolister denna eftermiddag gästas av den tidigare medlemmen cellisten Erik Wahlgren, numera anställd som solocellist vid Kungliga Hovkapellet.

Uppsala Kammarsolister består av:

Nils-Erik Sparf, violin,
Klara Hellgren, violin,
Brusk Zanganeh, violin,
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello.

Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

 

Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister alternerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv.

Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras i Stockholm på Konstakademien.