oktober 2019

16okt19:0021:00J! MEET THE WRITER STEVE SEM-SANDBERG – W. ETT SAMTAL MED MALIN ULLGRENHörsalen19:00 - 21:00 Typ av Arrangemang:Föreläsningar

Info

Steve Sem-Sandberg är född 1958 och bosatt i Stockholm, utöver sitt författarskap också verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter. Hans roman Theres belönades med Aftonbladets litteraturpris 1997. 2009 erhöll han De Nios stora pris ”för en avancerad romankonst, präglad av intellektuell kringsyn, historisk närvarokänsla och inkännande människoskildring”. Samma år tilldelades De fattiga i Lódz Augustpriset för årets skönlitterära bok och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris. Romanen har sedan dess blivit en stor internationell framgång med utgivning i mer än 25 olika länder. Också De utvalda (2014) nominerades till Augustpriset och för den franska översättningen av den boken mottog han i november 2016 det prestigefyllda Prix Médicis Étranger för årets bästa till franska översatta roman. Den engelska översättningen av romanen Stormen (2016), fick strålande kritik när den utkom i Storbritannien våren 2019.

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Det är en berättelse om en ensam människa som för att undkomma misären tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig.

Sem-Sandberg tecknar en bild av ett kluvet Europa – en kontinent som faller sönder av krigets barbari och samtidigt drömmer om en helt ny och upplyst syn på individen som samhällsvarelse. Men främst är W en skoningslös studie av den utsatta människan, av den avgrund som Büchner menade att varje människa är.

https://www.albertbonniersforlag.se/forfattare/5398/steve-sem-sandberg/

https://www.dn.se/kultur-noje/bocker/steve-sem-sandberg-mitt-liv-ar-helt-styrt-av-skrivandet/

I samarbete med Albert Bonniers förlag och Konstakademien.

Köp biljetter här