september 2019

02sep19:0021:00J! SPEAKING MEMORIES - FYRA NOVELLER OM FÖRINTELSENHörsalen19:00 - 21:00 Typ av Arrangemang:Föreläsningar

Info

Fyra noveller om Förintelsen

Ett samtal med Anders Rydell, Sara Abdollahi och Ola Larsmo. Reading Philip Zandén.

Förintelsen. Så nära i tid och samtidigt så ogripbar. En förföljelse, en utrotning, en systematisk grymhet så omfattande att den är på gränsen till omöjlig att ta in. Hur ska vi förstå miljoner utslocknade liv? Nu, närmare 75 år efter det att kriget tagit slut och det sista lägret befriats, står vi inför faktum: De som genomlevde Förintelsen, de sista ögonvittnena, är på väg bort. Samtidigt ser vi hur de processer och ideologier som ledde fram till denna katastrof ökar i samhället, hur den sprids genom Europa med förnyad kraft.

Men litteraturen kan hjälpa oss att minnas och att påminna. Litteraturen kan vara motstånd. Här har vi samlat fyra noveller, skrivna av författare från olika delar av världen som alla hade personliga erfarenheter av Förintelsen. För första gången någonsin kommer dessa historier på svenska, översatta från polska, jiddisch, tjeckiska och hebreiska. Projektet har möjliggjorts genom ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Asken innehåller fyra böcker:

Ida Fink – En vårmorgon

Rachel Korn – Den sista vägen

Arnošt Lustig – Citronen

Aharon Appelfeld – Kylig vår

Anders Rydell är prisbelönt journalist och författare. Hans böcker om nazisternas plundring av kultur under andra världskriget har översatts till över 20 språk. Anders Rydell är medarbetare och kritiker på Svenska Dagbladet samt chefredaktör på tidskriften Författaren. Tillsammans med förlaget Novellix är han 2019 mottagare av Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen.

Sara Abdollahi är en essäist, kulturjournalist och kritiker.

Ola Larsmo är en författare och litteraturkritiker.

Philip Zandén är en skådespelare och regissör

Boka din plats: info@judiskkultur.se