januari 2021

16jan16:0018:00Kontraster Uppsala KammarsolisterKonstakademiens hörsal16:00 - 18:00 Typ av Arrangemang:Konsert

Info

Konsert: Kontraster

Uppsala Kammarsolister
Lördag 16 januari kl 16.00 
Biljettpriset är 220 kr. Information om biljettsläpp kommer senare.

Béla Bartók: Stråkkvartett nr 6
Erwin Schulhoff: Duo för violin och cello
Anton Bruckner: Adagio ur Stråkkvintett

Vemod, intensitet och trösterik musik i duo, kvartett och kvintett finns i årets första konsert med Uppsala Kammarsolister. Vi hamnar i den dramatiska mellankrigstiden med tonsättaren Erwin Schulhoffs duo. Han var en av de mest populära tjeckiska tonsättarna under sin tid. Öppen för nya strömningar såsom dadaism, avantgardemusik och inspirerad av jazzens rytmer. Det här passade inte regimen och på 30-talet hamnade hans musik på svarta listan.

Den österrikiske tonsättaren Anton Bruckner är kanske mest känd för sina stora symfonier. Det största verket inom kammarmusiken anses vara stråkkvintettenfrån 1879. Vi far höra den trösterika adagiosatsen ur kvintetten.

Här presenteras också Béla Bartóks sista stråkkvartett, den sjätte, skriven 1939. Béla var en stark motståndare till nazismen, och Ungerns förhållande till Tyskland bidrog till att han emigrerade till USA 1940. Denna sista stråkkvartett är bister med ett visst vemod, men även behärskad och rytmisk. Kanske kan man ana en spegling av samtidens oro och det annalkande kriget.

Uppsala Kammarsolister består av:

Nils-Erik Sparf, violin,
Klara Hellgren, violin,
Brusk Zanganeh, violin,
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello.

Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

 

Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister alternerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv.

Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras i Stockholm på Konstakademien.