november 2019

23nov12:3013:30Lunchkonsert på Konstakademien med pianisten Daniel Hormazábal!Hörsalen12:30 - 13:30 Typ av Arrangemang:Pianomusik på Konstakademien

Info

Lunchkonsert på Konstakademien med pianisten Daniel Hormazábal!

Program:
K. Saariaho: Ballade
R. Schumann: Kreisleriana op. 16

Fritt inträde!

Kaija Saariahos Ballade komponerades 2005. Verket skiftar genomgående mellan en komplex musikalisk väv och en ensam melodi som växer ur denna väv. Det är tillägnat Juilliard professorn Emanuel Ax och uruppfördes i London, 2005. Robert Schumanns Kreisleriana, en fantasi i åtta satser som skrevs på endast fyra dagar. Kreisleriana är ett av Schumanns mest dramatiska och omtyckta verk. Titeln är inspirerad av karaktären Johannes Kreisler hämtad från E.T.A Hoffmans romaner. Johannes Kreisler var en eccentrisk, vild och oförutsägbar karaktär som led av manodepressivitet. Verket skildrar tydligt Kreislers tvära kast mellan olika sinnesstämningar.

Daniel Hormazábal är en mångfacetterad konsertpianist som är välförankrad hos den traditionella konsertpubliken, men som även har ett brinnande intresse av att knyta an till en yngre generation lyssnare samt att utmana den konventionella konsertformen. Han har genom ett långt samarbete med Kungliga Operans avdelning ”Unga på Operan” introducerat klassisk musik för en yngre publik, ofta i samarbete med sångare, skådespelare och dansare, men även som solist. Vid sidan av sin solokarriär har Daniel ett stort intresse av att spela kammarmusik, inte minst med sin prisade pianotrio ”Trio Skandinavia.”
Sedan sin kandidatexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2011, har han framträtt som solist och kammarmusiker runtom i Europa, USA och Kanada samt regelbundet framträtt på flera festivaler i Sverige, Norge, Danmark och Italien. 2016 tog han diplomexamen från Edsbergs Slott med en fullsatt soloafton i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus.

Daniel har blivit tilldelad flera priser och stipendier, bland annat andra pris i Ljunggrenska tävlingen i Göteborg, Kungliga Musikaliska Akademiens stora Ensemblestipendium tillsammans med Trio Skandinavia och S:t Johannes logens stora musikstipendium.