mars 2020

05mar18:0020:00MER - Petra Bergman och Sara BoustedtHörsalen18:00 - 20:00 Typ av Arrangemang:Föreläsning

Info

MER – PETRA BERGMAN OCH SARA BOUSTEDT
”Studenthusets inredning”

 

DATUM OCH TID:
Torsdag 5 mars. Föreläsningen börjar 18:00, mingel med dryck från 17.30.
PLATS: Konstakademien, Fredsgatan 12.

SAMSPEL, ÅTERBRUK OCH HUSETS RÖDA – OM STUDENTHUSETS INREDNING

När Linköpings universitet byggde sin nya signaturbyggnad – Studenthuset – var målet att skapa ett hus som var hållbart ur alla aspekter. Resultatet är en tidlös byggnad (ritad av White) med stora ljusa rum för studier och samvaro, ett unikt formspråk och naturäkta material.


När MER gestaltade inredningen var samspelet med huset och en hållbar långsiktighet de viktigaste parametrarna. Inredningen skulle förstärka huset och dess funktioner, vara samtida men även tidlös. Ett universitet och dess inredning är tänkt att vara inkluderande, flexibel och hålla över tid; i form såväl som funktion.
Linköpings universitet har ett utarbetat system för återbruk av inredning och målet var att i första hand ta vara på de resurser som redan fanns. En kreativ utmaning som numera tillhör en inredningsarkitekts vardag.


I projektet finns flera exempel på storskaligt återbruk inom ramen för offentlig upphandling, något som kan ge inspiration kring hur framtidens läromiljöer kan gestaltas.


Projektet rymde även andra utmaningar, som till exempel det flexibla rummet; hur skapas en möblering som klarar av förändringar utan att orsaka disharmoni? En robusthet och tydlighet som ska klara tidens tand krävs, likväl som uppfinningsrikedom i detaljer.

Petra Bergman och Sara Boustedt är inredningsarkitekter på MER; ett Stockholmsbaserat arkitektkontor som i första hand arbetar med inredningsprojekt.

Förhoppningen är att denna föreläsning ska inspirera inom ämnet universitetsbyggnader, men även förmedla generella tankar kring samspel mellan arkitektur och återbruk (och till detta serveras såklart; husets röda).

Välkomna!

Arrangör Stockholms Arkitektförening genom Matilda Stannow.