april 2021

24apr16:0018:00Mesopotamien mellan de två floderna Uppsala KammarsolisterKonstakademiens hörsal16:00 - 18:00 Typ av Arrangemang:Konsert

Info

Konsert: Mesopotamien mellan de två floderna

Uppsala Kammarsolister
Lördag 24 april kl 16.00 
Biljettpriset är 220 kr. Information om biljettsläpp kommer senare.

Béla Bartók: Stråkkvartett nr 3
Musik av bland andra Komitas

Välkommen till en konsertupplevelse i en meditativ anda med musik från flera kulturer i samspel. Brusk Zanganeh, medlem i Uppsala Kammarsolister sedan 2020 agerar konstnärlig ledare för kammarmusikseriens final. Vi bjuds in till en annorlunda konsert utan paus och får bland annat möta Brusks kurdiska bakgrund. Vi färdas till Mesopotamiens fantastiska ljudlandskap.

Ensemblen kommer att inspireras av traditionella instrument såsom duduk och kemancheh, vars ljudbild har färgat hela Mesopotamien. Vi möter bland annat musik av den armeniske prästen, musikvetaren och kompositören Komitas. Han samlade in och tecknade ner folkmusik från Armenien och 1904 publicerade han en samling av kurdisk folkmusik.

Interpretation, ornamentation och improvisationsfrihet är representativt för denna region, dess kultur och dess olika folk.

Liksom Komitas blev Béla Bartók också känd för sina resor till landsbygden för att samla in folkmusik, vilket tydligt märks i hans musik, inte minst i hans tredje stråkkvartett.

Uppsala Kammarsolister består av:

Nils-Erik Sparf, violin,
Klara Hellgren, violin,
Brusk Zanganeh, violin,
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello.

Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

 

Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister alternerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv.

Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras i Stockholm på Konstakademien.