mars 2021

27mar16:0018:00Sång före stormen Uppsala KammarsolisterKonstakademiens hörsal16:00 - 18:00 Typ av Arrangemang:Konsert

Info

Konsert: SÅNG FÖRE STORMEN

Uppsala Kammarsolister
Lördag 27 mars kl 16.00 
Biljettpriset är 220 kr. Information om biljettsläpp kommer senare.

Gäst: David Huang, piano
Béla Bartók: Stråkkvartett nr 4
Dmitrij Sjostakovitj: Pianokvintett i g-moll op. 57
Germaine Tailleferre: Pianotrio

Uppsala Kammarsolister gästas av den lysande pianisten David Huang. Tillsammans framförs Dmitrij Sjostakovitjs pianokvintett. Kvintetten blev en succé när den uruppfördes 1940 och fick till och med Stalinpriset. Sjostakovitjs ställning i landet var minst sagt turbulent, från mycket uppskattad och patriotisk till starkt kritiserad med flera symfonier som hamnade på ”register över förbjudna verk”.

1918 var Germaine Tailleferre med och bildade tillsammans med fem manliga studiekamrater Les Six, ett manifest mot impressionism och senromantik. Vi får höra hennes melodiskt fängslande och energirika pianotrio, en tidig komposition från 1917.

I programmet står också Bartóks sinnrika fjärde stråkkvartett från 1928. Den består av fem satser, den fjärde med den speciella pizzicatosatsen och den tredje som är kärnan som kvartetten byggs upp kring med en sorgesång från Transsylvanien.

Uppsala Kammarsolister består av:

Nils-Erik Sparf, violin,
Klara Hellgren, violin,
Brusk Zanganeh, violin,
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello.

Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

 

Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister alternerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv.

Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras i Stockholm på Konstakademien.