september 2020

12sep16:0018:00Steg mot frihet Uppsala KammarsolisterKonstakademiens hörsal16:00 - 18:00 Typ av Arrangemang:Konsert

Info

Konsert: steg mot frihet

Uppsala Kammarsolister
Lördag 12 september kl 16.00 
Biljettpriset är 220 kr 

> Köp din biljett här

Béla Bartók: Stråkkvartett nr 2
Pēteris Vasks: Stråkkvartett nr 4

Vid varje konsert under säsongen spelar Uppsala Kammarsolister en av Béla Bartóks stråkkvartetter. Först ut är hans andra kvartett som kom till i en orolig tid i början av första världskriget. Denna kraftfulla musik innehåller både glädje och smärta.

Att ta in folkmusikelement i sina kompositioner är något som den lettiske tonsättaren Pēteris Vasks delar med Bartók. Vasks fjärde stråkkvartett från 1999 är ett tidlöst verk utanför stil och språk. Stråkkvartetten är tonsättarens sätt att ge hopp i en tid av missmod. Som i flera av Vasks verk har relationen mellan människan och naturen en central roll. Vi hör intensiva känslor med sorg och lyrisk skönhet som leder till hopp.

Uppsala Kammarsolister består av:

Nils-Erik Sparf, violin,
Klara Hellgren, violin,
Brusk Zanganeh, violin,
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello.

Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

 

Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister alternerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv.

Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras i Stockholm på Konstakademien.