Jens Fänge

Född 1965 i Göteborg.
Utbildad på Konsthögskolan Valand 1989–94.
Bor och verkar i Stockholm.

Jens Fänge debuterade i mitten av 1990-talet med ett måleri som hämtade näring från surrealism och popkonst. Inte sällan fanns referenser till skivomslag, serietidningar och andra subkulturella bildbankar. Måleriet ägde ett artificiellt parfymerat anslag och lekte med den tänkta betraktarens förväntningar och föreställningar om manligt/kvinnligt, högt/lågt, innerlighet och förställning.

På senare år har måleriet fått en djupare klang både konkret och känslomässigt. Det abstrakta samsas med en noggrann närmast realistisk återgivning. Till utställningen Förvandlingsrummet på Galleri Magnus Karlsson 2013 gjorde Jens Fänge en ”muralmålning”; en motivtapet som återgav rum i branta perspektiv och löpte längs väggen och runt hörnet i utställningsrummet. Ovanpå tapeten installerades målningar och objekt som på en gång spelade med i och samtidigt abrupt bröt mot illusionen av de rumsligheter betraktaren bjöds träda in i.

Ett liknande spel med perspektivet, det arkitektoniska och det konstnärliga, äger rum i de assemblage Jens Fänge nu arbetar med. De är en sorts försiktigt tredimensionella collage där han med bemålade pannåer, utsågade figurer och infärgade textilier strävar efter att skapa en sorts harmoni som ett trots mot det fragmentiserade och sönderbrutna.

Jens Fänge har ställt ut på gallerier och institutioner i Sverige och internationellt. Han är representerad av Galleri Magnus Karlsson (Stockholm) och Galerie Perrotin (Paris, New York, Seoul, Hong Kong, Tokyo). Han finns i samlingarna på bl.a. Borås Konstmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Moderna Museet, Stockholm, Museet för Samtidskonst, Oslo och Magasin III, Stockholm. Han är aktuell med en större separatutställning på Bonniers Konsthall våren 2018.