ÅRSBERÄTTELSE FÖR 2023

Tal vid Konstakademiens högtidssammankomst
16 februari 2024 av
Elisabeth Alsheimer Evenstedt,
Ständig sekreterare

Ärade Pristagare, Kära ledamöter och Gäster

Här följer ett utdrag ur Kungl. Akademien för de fria konsternas Årsberättelse för 2023; Akademiens tvåhundraåttionionde – 289 – verksamhetsår.

Enligt portalparagrafen i Konstakademiens stadga är dess uppgift:                                         

att främja utvecklingen av målar-, bildhuggar- och byggnadskonst samt andra till bildkonsten hörande konstarter

Akademien ska vårda sina samlingar och göra dessa tillgängliga för forskning och studier, anordna utställningar med programverksamhet samt främja nationella och internationella kontakter.             

– Att värna och utveckla kunskap inom dessa områden är Akademiens fundament och kvalitetsbegreppet står i fokus för all verksamhet.

Utan ledamöternas kunskap och engagemang finns ingen Akademi. Under det gångna året har Konstakademien förlorat kollegor och vänner och jag ber er minnas:

Konstnären Sievert Lindblom, invald som ledamot 1974
Konstnären Lars Olof Loeld, invald som ledamot 1990
Konstnären Elisabet Oscarsson, invald som ledamot 2010

Minnesord över dessa bortgångna ledamöter har hållits i anslutning till Akademiens Månadssammankomster.

Under verksamhetsåret utökades ledamotskretsen genom inval. Vid Plenum i april månad valdes hedersledamoten Patrick Amsellem, arkitekten Johan Arrhov och konstnären Bella Rune in som nya ledamöter. Vid Plenum i november månad blev konstnären Leif Holmstrand och arkitekten Louise Masreliez ledamöter.

För närvarande består Konstakademien av 124 nationella ledamöter och 22 internationella hedersledamöter. Som stöd i de formella delarna av det inre akademiarbetet, har ledamöterna nu också Arbetsordningar, som formulerats med sakkunnig hjälp av Lynda Ondrasek Olofsson.

Jag vill gärna framföra ett varmt tack till Alla Er Ledamöter för det intresse och den omsorg ni visar er Akademi. Detta, huvudsakligen ideella engagemang, är avgörande för möjlighet att fullfölja Konstakademiens uppdrag.

Generösa donationer säkrar genom 100-talet olika fonder och stiftelser möjligheten att stödja konstnärer och arkitekter genom olika stipendier. Under året kunde drygt 14 mnkr i utdelade medel göra skillnad för många mottagare och tack till kapitalförvaltaren Niklas Sjöbloms för initierad kunskap och erfarenhet.

De årliga utställningsstipendierna skapar en generös plattform med bidrag ur Gerard Bonniers fond och Folke Hellström | Linds stiftelse. Ett ekonomiskt stöd delas ut till stipendiaterna tillsammans med utställning och katalog. Under 2023 fick 6 stipendiater denna möjlighet.

Under verksamhetsåret visades hela 24 olika utställningar i Konstakademiens hus. Flera av dessa har också inkluderat program med delvis andra kulturuttryck; filmvisningar, musik med olika inriktningar, poesi och samtal. För besökare håller Konstakademien öppet från tisdag till och med lördag kl 11-16 och med fri entré för alla. Det egna kaféet tar varje dag emot 100-talet gäster. Antalet besökare ökade med drygt 30% under 2023.

Kungl. Akademien för de fria konsterna deltog också i firandet av Jubileumsåret 50 | 500. Seminariet med rubriken 500 år av kunglig arkitektur – med uppskattade föreläsningar av 7 föredragshållare – ägde rum i slutet av september månad.

Hedersledamoten Carl-Johan Malmbergs bok med titeln Ögonblicket mellan före och efter * Rembrandts målning Batavernas trohetsed till Claudius Civilis gavs ut i oktober.

Den stora satsningen IDEAL I GIPS med presentation av valda delar av Akademiens unika samling av gipser förbereddes av tidigare medarbetarna Eva-Lena Bengtsson, Cristina Risberg och konservator Elisabet Tebelius och med avgörande insatser under slutfasen av intendent Svante Tirén inför vernissagen i november månad. Ett uppriktigt tack riktas till Stiftelsen Léo Holmgrens Minne för viktigt stöd.

Slutligen kunde de 10 kungliga akademierna, som alla har ett nationellt uppdrag inom sina respektive områden, genomföra en föreläsningsserie i Konstakademiens Hörsal – vilken också ingick i Jubileumsprogrammet.

Konstakademiens största enskilda tillgång är Rembrandts mästerverk Batavernas trohetsed till Claudius Civilis som genom ledamöternas beslut om ett förlängt och nytt depositionsavtal finns tillgänglig i Nationalmuseum under flera år framöver. Det massmediala intresset för konstverket – liksom för ett par andra frågor knutna till Akademien – manifesterades under hösten 2023 och blev en utmaning i vardagen, men öppnade också möjligheten för en ny donation knuten till målningen.

Akademien har under året dessutom genomfört bokpresentationer, föreläsningsserier, seminarier, utställningar samt musik- och litteraturprogram i samverkan med ett stort antal aktörer. Arkitektföreningen i Stockholm, Dansmuseet, Judisk kultur i Sverige, PianoVisions, och Proustsällskapet återkommer regelbundet liksom föreningen Humanisterna. Under 2023 firade Föreningen Nutida Svenskt Silver sina 60 år med en jubileumsutställning i Tengbomhallen och Franska Institutet visade utställningen Notre Dame i samma lokal.

Samverkan sker sedan 2017 med Hovförvaltningen genom H M Konungens teckningstävling för unga tecknare – Den tänkande handen – som varje år uppmärksammar 10 nominerade av vilka 3 stipendiater får motta vardera 100 tkr tack vare en donation från Elisabeth och Gustaf Douglas Stipendiefond.

Bernadotteprogrammet, som instiftades i samband med H M Konungens 70-årsdag, sker i berikande och uppskattad samverkan med systerakademierna Musikaliska Akademien, Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Gustav Adolfs Akademien. Stipendieprogrammet har utökats till att omfatta även ett årligt Bernadottepris som delades ut för första gången under jubileumsåret 2023.

Syftet med all denna mångsidiga verksamhet är att sprida kunskap om Konstakademiens historia, dess gärning och uppdrag samt bidra till ett spännande och omväxlande kulturliv.

Fastigheten på Fredsgatan, som är Akademiens hem sedan 1780-talet, är kulturminnesmärkt och husarkitekten Erik Wikerstål garanterar tillsammans med förvaltaren Joakim Brofalk – och kansliets medarbetare – kvalitén i nödvändiga förbättringar och underhåll. Det nya arkivet, som sammanfattar dokument och handlingar som finns bevarande sedan 1750-talet färdigställdes under föregående år.

En nödvändig översyn av ledamöternas Sessionssal innebar installation av helt ny teknik, ommålade väggar, konservatorsinsatser av träarbeten i salen, nya gardiner, omklädda stolar, ny bordsduk och en kristallkrona med vackrare fäste. I detta arbete har hedersledamoten Kerstin Wickman liksom inredningsarkitekt Kersti Sandin Bülows engagemang varit ovärderligt. Den äldre rokokostol – som under många år varit förpassad till en undanskymd tillvaro – har fått en helt ny klädsel och en genomgripande renovering med stöd av Carl Malmstens Hantverksstiftelse. Preses-stolen från slutet av 1800-talet är omklädd och dess ståtliga guldbroderier är nytillverkade efter den äldre förlagan av skickliga hantverkare från Handarbetets Vänner.

Kansliets rum har renoverats under året som passerat, vilket inneburit att medarbetarna nu fått ändamålsenliga och mer funktionella arbetsplatser i fler och större lokaler.

I början av 2023 projektanställdes Annakarin Lindberg för att ansvara för omflyttningar och genomgång av arkivalierna. Ny intendent för konst- arkitektur- och möbelsamlingarna är Svante Tirén och efter sommaren anställdes Ann Kristin Leksell som ekonomiansvarig i organisationen – som nu består av 12 anställda.

Arbetet inom kansliet har under året också inneburit att den engelska hemsidan kan publiceras. Meddelanden, som är namnet på den trycksak som beskriver Konstakademiens mångfacetterade uppdrag under ett helt år, utkom åter våren 2023 och då efter flera års uppehåll.

Kollegorna vid kansliet arbetar dagligen med att förvalta och genomföra beslut och uppdrag i verksamheten och är värda ett särskilt omnämnande med uppskattad erkänsla för engagemang och stöd i vardagen.

Vi lever i en omskakande tid – som kan målas i mörkare färger än när jag senast redogjorde för det verksamhetsår som då avslutats. Det har blivit om möjligt ännu viktigare att kulturen får och tar en berättigad plats och tillåts ställa krav för att förena och synliggöra de värderingar som över tid är livsavgörande för oss människor.

Den kunskap som finns i arkivmaterial och samlingar, som tydliggörs i dokument, arbeten och beslut och de olika färdigheter som ledamöterna bidrar med inom konst, arkitektur och kulturfrågor samt de anställdas yrkeskunskaper; allt detta bidrar tillsammans till den rikedom som är Kungliga Akademien för de fria konsterna.

Från dåtid till nutid och in i denna ovissa framtid.

Efter denna ”katalogaria” över verksamhetsåret 2023 är det nu dags för musiken.  Jag ber därför Viktoria Tolstoj och Krister Jonsson att ta plats på scenen.

Direkt därefter följer utdelningen av Konstakademiens priser, belöningar och stipendier under ledning av Preses Helena Tallius Myhrman och Vicepreses Klara Kristalova.

Som ständig sekreterare tackar jag nu för Er uppmärksamhet.