KONST OCH ARKITEKTUR SEDAN 1735

KONSTAKADEMIEN I KORTHET

  • Förvaltar omkring 100 fonder och stiftelser och delar årligen ut stipendier, priser och understödsmedel till konstnärer och arkitekter om ca 7–10 miljoner kronor.
  • Arrangerar ett 20-tal utställningar per år och programaktiviteter kopplade till dessa, allt med fri entré.
  • Förvaltar den egna fastigheten.
  • Vårdar arkiv och samlingar som sträcker sig ända från 1700-talet.
  • Delar ut 4–5 utställningsstipendier per år som omfattar en utställning samt katalog.
  • Delar ut två stipendier inom Bernadotteprogrammet som omfattar ett års ateljévistelse, möjlighet till samverkan med andra akademier samt en utställning.
  • Arrangerar teckningstävling för unga tecknare i samarbete med Kungl. Hovstaterna där tre stipendiater erhåller 100 000 kr vardera.
  • Delar ut medel till publikationsstöd.
  • Upplåter lokaler till aktörer inom ett brett kulturfält och det görs ca 150 programaktiviteter per år i huset.
  • Bedriver samarbetsprojekt med systerakademier.

Kungl. Akademien för de fria konsterna är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier och bildades 1735. I talspråk har akademin länge kallats Konstakademien vilket under 2000-talet kom att inkorporeras i logotypen. 

Konstakademien är en mångsidigt verksam oberoende institution med uppdrag att verka för att konst och arkitektur ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika ett levande samhälle.

Ledord är kunskap, oberoende och långsiktighet.

> Konstakademiens stadgar 2019-04-29

Kunskap
Konstakademien förvaltar donationsmedel om ca en halv miljard kronor. Med dessa medel stödjer akademin forskning och utveckling genom att årligen dela ut ett stort antal stipendier och priser ur fonderna till unga, studerande samt redan etablerade konstnärer och arkitekter.

Konstakademien bevarar och tillgängliggör sina samlingar och arkiv med material som belyser konstvetenskap, konst- och arkitektutbildning, byggnadskonst och enskilda konstnärers verk under närmare 300 år.

Flera forskningsprojekt bedrivs av akademin och medel ges till skilda publikationer inom konst- och arkitekturområdet.

Genom utställningar, programaktiviteter och samverkansprojekt bidrar Konstakademien till kunskaps- och samhällsutveckling.

Oberoende
Konstakademien är en egen juridisk person, en fristående plats för möten inom konst och arkitektur men även inom de bredare kulturfälten.

Långsiktighet
Arbetet inom Konstakademien bygger på en lång tradition sedan bildandet år 1735. De kungliga akademierna skapades för att ha ett övergripande nationellt ansvar inom sina respektive specialområden. Konstakademien förvaltar sitt kulturarv, inkluderat byggnaden vid Fredsgatan 12, och verkar för att konst och arkitektur skall fortsätta att berika individen och samhället.

Konstakademien är medlem i Riksförbundet Sveriges Museer och ICOM och representerad i ett flertal nämnder och styrelser som Skönhetsrådet, Nordiska konstförbundet, Svenska Institutet i Rom, Stiftelsen C.M. Lerici, Gerlesborgsskolan och Svensk-danska kulturfonden.

Konstakademien stöds av Kulturrådet

 

 

Det första sigillet, ingick i stadgarna 1773. Kopparstick, gravör Carl Lunderberg (1722-1777)
Fredsgatan 12