BERNADOTTEPRISET

Bernadottepriset instiftades 2023 av Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien), Kungl. Vitterhetsakademien, Kungl. Musikaliska Akademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur i anslutning till uppmärksammandet av H.M. Konungens 50 år på tronen. 

Priset är en del av Bernadotteprogrammet och ska årligen tilldelas en forskare, konstnär, organisation eller institution som under en längre tid bidragit till folkbildning eller samhällsutveckling inom fältet kultur, kulturarv, konst och estetik. 

PRISTAGARE

2024

Gunnar Bjursell. Foto Håkan Lindgren.

Gunnar Bjursell får årets Bernadottepris

Professor emeritus Gunnar Bjursell tilldelas Bernadottepriset 2024 om 200 000 kronor för sin mångåriga forskning – och stora folkbildande insats – om kulturellt engagemang och dess effekter på hjärnan, välbefinnandet och hälsan.

Gunnar Bjursell har genom flera decennier varit en centralperson för forskningen kring kultur, hjärna och hälsa i Sverige. År 1989 tog Bjursell initiativet att bilda Forum för Vetenskap och Allmänhet vilket skapade grunden för den populära Internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg. År 2011 fick han möjlighet att inrätta Centrum för kultur, kognition och hälsa vid Karolinska Institutet och projektet Den kulturella hjärnan med en webbportal för aktuell forskning och utveckling. Han har genom karriären publicerat över 150 vetenskapliga artiklar och hållit många hundratals föredrag över hela världen.

–  Att ha blivit utvald av fem kungliga akademier till Bernadottepristagare för mitt arbete med det vetenskapligt baserade budskapet om kulturens stora betydelse för både livslångt lärande och välmående känns ytterst hedrande och förtroendeskapande, säger Gunnar Bjursell. Jag hoppas att priset stimulerar till att stark svensk grundvetenskaplig forskning etableras inom området.

2023

Föreningen Svenskbyborna – mottagare av Bernadottepriset 2023

Föreningen Svenskbyborna tilldelas Bernadottepriset, som delas ut för första gången i år. Föreningen uppmärksammas för sin kunskapsspridning om svenskättlingarna i Gammalsvenskby i Ukraina.

Föreningen Svenskbyborna tilldelas Bernadottepriset för sina långvariga insatser för att utforska och sprida kunskap om svenskarna i Gammalsvenskby, såväl i vetenskapliga studier om kulturarv, språkutveckling, musikarv och uppbyggnad av arkiv, som i sitt arbete med att hjälpa de kvarvarande svenskbyborna under Rysslands pågående krig mot Ukraina. Prissumman är 200 000 kronor.

– Vi är oerhört tacksamma för erkännandet av vårt arbete. Det är viktigt att fortsätta berätta om svenskbybornas speciella historia, för ättlingar och andra intresserade främst i Sverige och Gammalsvenskby, som är ett unikt kulturarv och en viktig del av Sveriges historia. Och just nu kan vi, tack vare de starka band vi har, vara en länk mellan Sverige och Gammalsvenskby och stötta invånarna som återigen har drabbats av krig, säger Sofia Hoas, ordförande för Föreningen Svenskbyborna.

> Läs mer om Föreningen Svenskbyborna

BERNADOTTEPROGRAMMET

Bernadotteprogrammet är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien), Kungl. Vitterhetsakademien, Kungl. Musikaliska Akademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Programmet instiftades 2016 av de fem akademierna med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. 

Akademierna delar varje år ut ett antal stipendier inom Bernadotteprogrammet med syftet att främja postdoktorala forskare och yngre konstnärliga utövare. Projekten är tvärvetenskapliga, och stipendiaterna får i organiserad form tillgång till den breda kompetens som de samverkande akademierna besitter. > Läs mer