mars 2019

09mar(mar 9)00:0012maj(maj 12)23:00Haunted House: A TrailerGalleri Öst9 mars - 12 maj Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Kungl. Konsthögskolan inleder i vår en serie publika presentationer av sin forskning. Först ut, med Haunted House: A Trailer, är Peter Geschwind, professor i skulptur vid skolan. Utställningen laborerar med konstnärskapets delar, förutsättningar och gränser genom olika experiment och den visas på Konstakademien i Stockholm 9 mars – 28 april i Galleri Öst.

Den experimentella attityden är påtaglig i forskningsprojektet Haunted House: A Trailer. Peter Geschwind har gjort sig känd för att i rörliga skulpturer och installationer fånga bilder och tecken ur vardagslivets ofta skräpiga och repetitiva estetiska lager och returnera dem i skeva positioner som gör dem kusliga, roliga och tänkvärda.

Utsnitt från Poltergeist, Disneys Fantasia och Fredagen den 13:e radas upp intill varandra som i en trailer till en film, där scenerna är stillastående scenografier vilka animeras av ljuset. Det som sker, händer mellan filmen och scenografierna, och gör seendet synligt.

– Jag har pulat med det här i många år och har ändå precis börjat. Scenerna måste testas fram steg för steg och då jag gör det mesta själv tar det lång tid. I gengäld ger det den här low-tech känslan och en signal om att allt kan göras på ett annat sätt. Om jag hade flera tusen kvadrat skulle projektet kunna breda ut sig i all oändlighet och trailern övergå i filmen, säger Peter Geschwind.

Kungl Konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm är Sveriges största och äldsta lärosäte i fri konst. Den var ursprungligen en del av Konstakademien men 1978 skildes institutionerna och Konsthögskolan blev en självständig högskola under Utbildningsdepartementet.