februari 2018

03febAll Day11marINSIDE – ArchitectureSalarna(All Day) Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Utställningen INSIDE – Architecture på Konstakademien handlar om konsten att inreda våra offentliga rum. Här visas arkitektritade möbler av de internationellt uppmärksammade akademiledamöterna Åke Axelsson, Jonas Bohlin och Mats Theselius. Utställningen pågår 3 februari till 11 mars.

– Inredning håller på att bli synonymt med heminredning. Men våra hem är något helt annat än de offentliga miljöer som vi rör oss i. Den här utställningen vill visa vikten av en professionell inredningsarkitektur, ett i dag försummat område, säger Konstakademiens ständiga sekreterare, Isabella Nilsson.

När akademien instiftades år 1735 var det för att erbjuda konstnärlig träning. Gränsen mellan konst, arkitektur och konsthantverk var då inte så definitiv som den senare blev, utan såväl en konstnär som en arkitekt behövde behärska teckning, ornamentik och modellering för att skapa vackra byggnader och interiörer. Därför är det naturligt för Konstakademien att uppmärksamma inredningskonsten.

Det gemensamma temat i utställningen är samspelet mellan rum, inredning och möbler. Arkitekterna representerar olika generationer men har alla fått både nationell och internationell uppmärksamhet för sitt arbete. Nestorn Åke Axelsson har av staten utnämnts till professor medan Jonas Bohlin och Mats Theselius har varit professorer i inrednings- och möbelarkitektur på Konstfack respektive Högskolan för Design och Konsthantverk.

– Rum kan andas harmoni, vara demokratiska och stimulera våra sinnen. Inredningsarkitekten måste ha kunskap om hur ljus, material, färger, mönster, texturer samt hur vi rör oss i rummen påverkar oss som vistas där. Annars riskerar vi att få rum som är motsatsen. Det är vad den här utställningen egentligen handlar om, säger professor emerita Kerstin Wickman, som har varit redaktör för den katalog som tagits fram till utställningen.