mars 2019

09marAll Day28aprVoluter, vedutor & väggfält. Arkitektens 1700-talSalarna(All Day) Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Voluter – ursprungligen en spiralformad byggnadsdetalj från Antikens Grekland. De får i utställningen representera betydelsen av de små delar som skall bygga upp helheten till en både konstnärlig och funktionell byggnad.

Vedutor – vyer över städer och större anläggningar. Representerar den helhetssyn arkitekten måste ha med stadsplanering och byggnadens placering i fokus. Vedutor över städer som Rom var också populära souvenirer inom den spirande turismen.

Väggfält – arkitekterna kunde också ha ansvar för inredningar från väggar till möbler, med rokoko och klassicism på rätt plats.

Konstakademiens samling av äldre grafik visar vad arkitekterna och eleverna studerade och lät sig inspireras av på 1700-talet. Kunskapen om både antik arkitektur och de senaste trenderna i Europa var viktig för svenskarna.

Liksom idag var den tidens arkitekter ofta omgivna av en skara medarbetare med olika specialiteter. Dessa skulle tillsammans förverkliga de idéer som arkitekten och byggherren hade.  Arkitekten arbetade både med smådetaljer och med helheten, ibland också med inredningar och inte minst festarrangemang.

Eva-Lena Bengtsson

Intendent för Konstakademiens samling