Konstakademiens gipser

I Konstakademiens samling finns idag nästan 800 skulpturer, de flesta gipsavgjutningar som använts i konstundervisning i äldre tid. Här finns allt från Michelangelos Moses i kolossalformat till små växtornament, som kunde inspirera till inredningar och design.

Ett 30-tal av de största, och även historiskt mest betydelsefulla skulpturerna, har sedan 1890-talet sin plats i entrén och trapphallarna i Konstakademiens hus. Men några av dem har funnits i Sverige i mer än 300 år!

Slottsarkitekten Nicodemus Tessin hade 1687 varit i Paris och sett delar av den samling avgjutningar efter viktiga antika konstverk, som den franske kungen låtit skaffa för bl.a. konstnärselevernas skull. Skulpturerna var viktiga pedagogiska hjälpmedel som de unga konstnärerna skulle teckna av för att lära sig den tidens ”kanon”. Framförallt skulle de studera den ideala människokroppen såsom den framställts i den grekiska och romerska antiken.

Även Nicodemus Tessin hade planer på att grunda en Konstakademi i Stockholm. Vid 1600-talets slut var Sverige visserligen en politisk stormakt, men konsten behövde sannerligen en lyftning till bästa europeiska nivå. Inget land med ambitioner fick sakna en samling av de stora antika mästerverken, till inspiration för konstnärer och som tecken på kulturelitens bildning.

På grund av alla krigen från år 1700 och dryga 20 år framåt, fick Tessin aldrig tillfälle att starta den akademi efter franskt mönster som tänkt sig. Först 1735 grundas Konstakademien i blygsam skala som en Ritskola där studiet av levande modell stod i centrum.

Men 1780 kan den expanderande Konstakademien flytta in i eget hus, som den fått som gåva av Gerhard Meyer. Då medför man en liten samling gipsavgjutningar, huvudsakligen i mindre format. Men professorerna Sergel och Pilo får också något roligare att göra.

Med Gustav III:s välsignelse får Akademien överta de drygt 30 stora gipsavgjutningar som Nicodemus Tessin trots allt lyckades skaffa. De hade kommit till Sverige i tre båtlaster mellan 1695 och 1700. Därefter hade de stått i förråd vid Rännarbanan som låg nära Hötorget.

Men 1780 var det äntligen dags att börja använda dem i undervisningen. Konsteleverna tecknade flitigt av de antika gipserna såsom Apollo, Laokoongruppen, Venus i badet och Döende gallern. Parallellt studerade de också anatomi, för att alltid kunna väga verkligheten mot den ideala kroppen. Krönet på undervisningen var studiet efter levande modell.

På 1800-talet kompletterades Konstakademins samling med gipsavgjutningar av verk från den italienska renässansen, främst av Michelangelo. Men med årens lopp tog konsten en annan riktning än den traditionellt klassiskt akademiska. Att teckna efter antik skulptur var inte längre viktigt och gipserna förlorade efterhand sin funktion som pedagogiskt hjälpmedel.

När Konstakademiens hus på 1890-talet byggdes ut till att omfatta hela kvarteret Uttern, skapades också den praktfulla hallen med dubbeltrappor och glastäckt ljusgård. Gipserna fick här en ny funktion som dekorativ utsmyckning. När besökare passerar dem på väg till aktuella utställningar, påminner de oss också om Konstakademiens långa historia och betydelse för konsten i Sverige.

Eva-Lena Bengtsson, intendent för samlingar och arkiv

In English

Preenumerera på vårt nyhetsbrev

* obligatorisk

Vi värnar om din personliga integritet. Genom att kryssa i rutan nedan godkänner du att vi sparar din e-postadress för information om Konstakademiens verksamhet.

Du kan närsomhelst avsluta din prenumeration genom att använda länken i nyhetsbrevet.

Vi använder oss av Mailchimp för vra nyhetsbrev. Genom att klicka på knappen nedan godkänner du att din e-postadress lagras hos Mailchimp Learn more about Mailchimp's privacy practices here.