januari 2016

This is a repeating event

05janAll DayPristagarutställning: Eva Lindström, Dan Wirén och Christine ÖdlundGalleri Väst och Ateljén(All Day) Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Donatorn Axel Theofron Sandberg, foto: Jaeger.

Vernissage lördagen den 12 december kl 12 –16. Konstakademiens tf preses Leif Bolter inviger utställningen kl 13, i Galleri Väst. Välkommen!

Axel Theofron Sandberg var elev vid Konstakademien 1885–1887. Yrkesmässigt ägnade han sig sedan åt lantbruk och fastigheter och efter försäljning av en frimärkssamling donerade han 1944 en större summa till Konstakademien att användas för en fond med syfte att stödja akvarellmåleri. Han var intresserad av akvarellen därför att den är en omedelbar, snabb  teknik som inte så lätt går att korrigera efteråt, utan alltid har ett drag av spontanitet.
Axel Theofron Sandberg donerade ytterligare medel till fonden under flera års tid. Han gav också två egna akvareller till Akademiens samling, stilleben målade 1892–93. Avkastningen av fonden delas varje år ut till framstående akvarellister som förutom en summa pengar får en utställning i Konstakademiens lokaler.
2015 gick priset till Eva Lindström, Dan Wirén och Christine Ödlund, och det är deras utställningar som visas i Galleri Väst och Ateljén.

Läs om de tre pristagarna här.