april 2016

27apr18:00Wilfried Wang: Sigurd Lewerentz – svensk arkitekt med världsrykteHörsalen18:00 Typ av Arrangemang:Föreläsningar

Info

Wilfried Wang är arkitekt med eget kontor i Berlin och professor vid The University of Texas, USA. Han är även ledamot och biträdande direktör vid arkitekturavdelningen i Akademie der Künste i Berlin och ledamot i svenska Konstakademien.

Wilfried Wang är aktuell som redaktör för årets två första nummer av den tvåspråkiga japanska tidskriften A+U (Architecture and Urbanism) som helt ägnas åt den svenske arkitekten Sigurd Lewerentz (1885-1975). De tjocka temanumren på tillsammans ca 400 sidor har gått ut till tidskriftens prenumeranter över hela världen och lösnumren har haft en strykande åtgång. Denna sensationella uppmärksamhet för den svenske arkitektens verk från förra seklet, säger också något om vår tid.

Wilfried Wang är en internationellt profilerad kännare av Lewerentz arkitektur och har tidigare skrivit om den i olika sammanhang. Denna gång har han gått igenom en stor mängd skisser och ritningar från ArkDes arkiv i Stockholm för att spåra den kreativa processen bakom några av Lewerentz viktigaste verk. I sitt föredrag kommer han berätta om dessa studier, men också ge en kort allmän presentation av Lewerentz arkitektur och säga något om det stora internationella intresse det möter idag.

Läs också Eva Erikssons Jordnära arkitektur som gjord för vår tid, en understreckare i SvD.